Povijest društva

Crtice iz povijesti planinarskog društva Petrov vrh

Organizirano planinarstvo u našem kraju započelo je 1932. godine kada je u Daruvaru osnovano HPD Vrani kamen. Osnivačka skupština održana je 2. travnja 1932. godine, a valja zabilježiti da su prvi osnivači društva bili: Dragutin Eberhardt, predsjednik; Ivo Bolčić, potpredsjednik; Lujo Spodnjak, tajnik; Đuro Prpić, blagajnik, te ostali odbornici: Franjo Medak, Ljubomir Vladan, Dragutin Pollak i Marija Mayerski.

Već iduće godine uređeno je sklonište u lugarnici pod Poganim vrhom, a 1934. godine podignuta je 13 metara visoka piramida na Petrovom vrhu. Uskoro se rodila ideja o izgradnji doma na istom mjestu koji je 28. svibnja 1939. godine velikom planinarskom svečanošću i otvoren. Nažalost, dom je bio kratkog vijeka jer je nestao u plamenu 1942. godine. Dugo je trebalo da se u poslijeratnom razdoblju obnovi rad daruvarskih planinara. Obnoviteljska skupština održana tek 1. srpnja 1951. godine kada je usvojeno i današnje ime „Petrov vrh“.

Iduće su godine obilježene uspješnim radom: ponovno je podignuta drvena piramida na Petrovom vrhu, organizira se veći broj izleta i raste broj članova. Ipak, glavne aktivnosti vezane su za ponovnu izgradnju doma koji je zbog nedostatka sredstava otvoren tek 1964. godine povodom obilježavanja 90. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.

Nažalost, nakon uspješnih godina, 1966. nastupa potpuna stagnacija koja traje čak 15 godina. Dom se iznajmljuje ugostiteljima i sve više propada, a s njim se gasi i rad društva koje 1981. godine gotovo nestaje. Ipak zalaganjem starijih članova ponovo se pokreće rad i nastupa jedno od uspješnijih doba u povijesti našeg društva. U proljeće 1983. godine počinju veliki radovi na obnovi doma: gradi se vodovodna mreža do doma i popravlja se krovište i ponovno otvorenje, već treće u povijesti doma, održano je 27.7.1984. godine.

Idućih godina dom dobiva telefon, pristupna cesta se u cijelosti asfaltira, uređuje se skijalište i postavlja vučnica, a neposredno pred rat dom je u cijelosti uređen. Istodobno jaka je i izletnička aktivnost, pa se tako uz brojne izlete po Hrvatskoj odlazi i na Triglav, Visoke Tatre, Krkonoše, Durmitor te splavari na Tari.

Agresija na Hrvatsku u potpunosti prekida rad i tek 1993. godine ponovo počinju normalne aktivnosti. Budući da je u domu i dalje HV, društvo se uglavnom usmjerava na organiziranje izleta. U razdoblju do 2000. godine gotovo da i nema planine koju nismo posjetili. Najznačajniji su svakako šestodnevni prelazak Velebita od Oltara do Paklenice 1999. godine, te dva uspješna uspona na Mont Blanc 1995. i 1998. godine. Tom prilikom Julijus Kolaček postao je prvi naš član koji se uspeo na, u to vrijeme smatranu, najvišu europsku planinu.

Odlaskom HV iz doma 1995. godine, on opet postaje pristupačan. Nakon temeljitog uređenja i obnove u studenom iste godine, uslijedilo je još jedno otvorenje doma koji je od tada stalno otvoren i služi kao baza za izlete po našem gorju. Tih desetak godina svakako su jedne od najuspješnijih u dugom postojanju društva jer su obilježene stalnim radom na domu i brojnim izletima po Hrvatskoj i inozemstvu – Tatre, Karpati, Bosna, Slovenija i sl.

Danas planinarsko društvo broji oko 260 članova, više ili manje aktivnih, raspoređenih u nekoliko sekcija kroz koje djeluju članovi društva.