24. Pohod Fokinom stazom

Već po tradiciji sredinom prosinca idemo na pohod koji organiziraju naši prijatelji iz Pakraca.
Evo nešto malo više o samom izletu.


POZIV NA 24. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991.

Tradicionalni memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991., organiziramo u subotu, 14. prosinca 2019. godine. Pohod se održava u znak sjećanja na Domovinski rat i pogibije naših branitelja – IVANA BEDEKOVIĆA, ANTU ĆURIĆA, FRANJU GAŠPARA, MARIJANA KULHAVOG FOKU, DRAŽENA HUDECA, ŽELJKA NOVOSELA I DARKA PEROŠA.

Kao i ranijih godina, prije samog polaska na pohod, ujutro od 9 do 10 sati, sudionici mogu besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti(https://www.facebook.com/mvrp.pakrac) koji je uspostavljen velikim trudom našeg pakračkog profesora Marija Tušeka i članova Kluba ratničkih vještina Pakrac. Muzej je na istoj adresi kao i prošle godine (Hrvatskih velikana 3) i nalazi se u bivšoj zgradi stare Gradske vijećnice, tzv. Varoške kuće, tj.iznad sadašnje prostorije Turističke zajednicegrada Pakraca, bočni ulaz desno, 1.kat, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića. Prijava svih sudionika pohoda obavlja se odmah ujutro pri dolasku, na našem naznačenome INFO pultu, na lokaciji okupljanja.

Polazak na pohod je u 10 sati sa mjesta okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića u Pakracu. Napominjemo da se parkirna mjesta u Gradu naplaćuju, pa o tome valja voditi računa. U neposrednoj blizini Trga na kojem se okupljamo, nalaze se i lokacije bez naplate parkinga.

Iz Pakraca polazimo u organiziranoj koloni uhodanom trasom pohoda. Iznad crkvice Svetog Roka simpatizer planinara, naš sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove će godine pod trijemom svoje kuće sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama. Na kraju ulice Sveti Rok, kod spomen–obilježja našim braniteljima, položit ćemo vijence, zapaliti svijeće i odati počast uz prisjećanje na Domovinski rat. Kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavit ćemo pješačenje do planinarskog doma Omanovac.

Ovim putem želimo napomenuti i skrenuti pozornost da zbog mogućih šumskih radova na koje ne možemo utjecati, može doći dodjelomične promjene pješačke trase i to na dionici Fokine staze od planinarskog odmorišta Tromeđa do pl.doma Omanovac.

U planinarskom domu biti će priređen planinarski grah po cijeni od 25,00 kn. Nakon ručka, planinarsko druženje nastavljamo uz živu muziku.

U propagandnoj ponudi našeg društva ove godine planiramo dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), te druge uobičajene propagandne materijale našeg kraja.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu kod planinarskog doma Omanovac.

Za planinarski pohod obucite se primjereno vremenskim prilikama i vlastitim potrebama. Pohodu pristupate na svoju odgovornost uz poštivanje pravila sigurnog boravka u planinama i treba slušati upute vodiča.

Radujemo se Vašem dolasku.

PD “Psunj“,Pakrac Predsjednik Zoran Milaković

You may also like...